Rétegvíz kitermelésGazdasági meggondolások Németországban már korábban azt eredményezték, hogy a rétegvíz kitermelés számára olyan anyagokat fejlesszenek ki, melyek a kutak élettartamának jelentős meghosszabbítását eredményezik, és ez által a karbantartás és javítás valamint a felújítási munkálatok költségeit jelentősen csökkentik. Ez acélszűrők, ónozott szűrők, bevont szűrők (Hagulit) alkalmazásán keresztül a nem korrodáló anyagok, mint különböző rozsdamentes acélok (pl. tekercselt drótszűrők és réselt szűrők) illetve műanyagok, mint pl. PVC és PE alkalmazásához vezetett. A geológiai, mechanikai és kémiai tulajdonságok függvényében ezek az anyagok inkább mély illetve sekély kutakhoz és alacsony vagy magas sótartalmú rétegek esetében alkalmazhatóak.

Miközben agresszív rétegvíz esetében inkább nemesacélt vagy PVC szűrőket és csöveket lehet ajánlani, ezzel szemben a rövidtávú, építkezések ideje alatt, talajvízszint szabályozás céljára fekete csöveket és ónozott anyagokat is alkalmaznak még.

Kisebb, mint 200-300 m mélységű kutak és víznyerő helyek részére inkább PVC anyagokat alkalmaznak, mélyebb kutak esetében a szilárdsági követelmények miatt inkább acélanyagot használnak fel.

Különösen magas finomhomok részecske tartalmú víznyerő helyeknél hidraulikai okokból és az elhomokosodás megakadályozása érdekében ajánlatos a tekercselt szűrők (Vent-Screen®) alkalmazása, melyet – ugyan eredetileg a Johnson fejlesztett ki, - de Németországban azt az elmúlt évtizedekben továbbfejlesztették, és a kútépítés területén a "Made in Germany" kifejezés egyik csúcstermékévé tették. A Vent-Screen® termék a vízgazdálkodáson túlmenően az olaj- és gáziparban is egyre szélesebb körben kerül alkalmazásra.

Éppen a megoldási lehetőségek sokrétűsége miatt már a tervezési időszakban a szakemberek tanácsaira kéne támaszkodni.