Rétegvíz kitermelés

Rétegvíz kitermelés

Ha egy fúrást a megfelelő kútépítő anyaggal kiépítettek (szűrő, csövek, szűrőkavics, tömítő agyag stb.), a kutat szakszerűen megtisztították és felfuttatták, akkor a rétegvíz kitermeléséhez a megfelelő szivattyút kell beszerelni. A magasság, a vízmennyiség, a rétegvíz vízszintje, a kútátmérő és a helyszínen rendelkezésre álló meghajtó energia függvényében számos szivattyútípus alkalmazható.

A szivattyúkat általánosan két fő csoportba lehet besorolni:


szívó szivattyúk

nyomó szivattyúk


Mindkettő számos eltérő konstrukciós alaplevet használ. A következőkben csak a kutakból víztermelésre használt alapvető szivattyútípusokat ismertetjük.

Szívó szivattyúkat a rendszer jellegének megfelelőn többnyire szinte kizárólag olyan kutak esetében használnak, melyek vízszintje relatív közel van a terület felszínéhez, illetve a szivattyú telepítési helyének közelében van (a szintkülönbség kisebb, mint 6-8 m).

A nyomószivattyúk ismert legrégebbi típusa a hengeres szivattyú, melyet sok kivitelezés formában még, mint kézi szivattyú manapság is alkalmaznak a vidéki vízellátásban és kertészetekben. Kézi szivattyúkat manapság inkább a száraz területeken használják sokszor 80 m mélységig terjedő kutak esetében is. Kitűnő minőségű anyagok felhasználása eredményezi könnyű kezelésüket és az alacsony mértékű karbantartást. (KARDIA, INKAR).

A vízkitermelésben a leggyakrabban alkalmazott nyomószivattyúk a forgószivattyúk. Ezekre az jellemző, hogy a továbbított mennyiség közvetlen összefüggésben áll a szállítási magassággal. A vízkitermelésben manapság elsősorban búvárszivattyú formájában alkalmazzák. A búvárszivattyúkat már kisebb, mint 100 mm keresztmetszettel, speciális változataikat pedig már 50 mm keresztmetszettel is gyártják.

Ez a gyártmánytípus nagy mennyiségű víz felszínre hozatalát teszi lehetővé még nagy mélységek esetében is (200 m és több). Rozsdamentes acél és műanyag alkatrészek alkalmazása következtében a karbantartási és javítási költségeket minimális mértékre csökkentik. A szivattyúk optimális kiválasztásához és méretezéséhez igénybe kell venni a szivattyútechnikai szakértők ingyenes tanácsadását.